Rond hoogsensitiviteit bestaan er helaas nog steeds veel onduidelijkheden. Dit komt doordat het onderwerp nog niet zo lang door de wetenschap erkent wordt. Hier volgen 5 fabels over hoogsensitiviteit. Dacht jij dat deze fabels waar waren?
Alleen vrouwen zijn hoogsensitief
Hoogsensitiviteit wordt nog weleens geassocieerd met vrouwen. Dit is echter een hardnekkig misverstand. De verdeling van hoogsensitieve mensen is ongeveer 50/50 tussen mannen en vrouwen. Het is daarmee dus een eigenschap die onafhankelijk is van iemands geslacht. Het idee dat er minder hoogsensitieve mannen zouden zijn dan hoogsensitieve vrouwen heeft waarschijnlijk te maken met sociale en culturele factoren die bepaalde eigenschappen als mannelijk of vrouwelijk hebben gestereotypeerd. Dit gaat vaak samen met verwachtingen die mensen van zichzelf en van anderen hebben. Een voorbeeld hiervan is: ‘Vrouwen zijn gevoelig en mannen zijn rationeel.’ Hoogsensitieve mannen kunnen door de heersende verwachtingen minder geneigd zijn om hun gevoeligheden te uiten of te (h)erkennen.
Hoogsensitiviteit is een stoornis
Sommige mensen denken dat hoogsensitiviteit een stoornis is vanwege een gebrek aan kennis over wat het werkelijk inhoudt. Hoogsensitieve mensen hebben echter geen stoornis. Hoogsensitiviteit is een natuurlijke variatie in persoonlijkheid die wordt gekenmerkt door een diepere verwerking en gevoeligheid voor prikkels. Dit kan onder bepaalde omstandigheden leiden tot overprikkeling en stress (bijvoorbeeld wanneer er een gebrek aan hersteltijd is). De uitingen hiervan worden soms verward met symptomen van stoornissen zoals een angststoornis of een depressie. HSP’s functioneren echter goed tot bovengemiddeld goed als ze goed kunnen omgaan met de lastkanten van hoogsensitiviteit, zoals overprikkeling. Daarmee kan hoogsensitiviteit juist ingezet worden als kracht.
Hoogsensitiviteit is niet erfelijk
Hoogsensitiviteit is een genetische, erfelijke eigenschap. Dit maakt daarmee de kans groot dat in jouw familie meerdere mensen, net zoals jij, hoogsensitief zijn. Hoogsensitiviteit kan zich overigens bij iedereen verschillend uiten. Dit komt doordat de eigenschap ‘hoogsensitiviteit’ samen met de andere persoonlijkheidstrekken (bijvoorbeeld: energiek / rustig) tot uiting komt. Bij iedereen komt dat dus een ander ‘totaalplaatje’ uit. Ook kunnen ervaringen in het leven invloed hebben op hoe de hoogsensitiviteit tot uiting komt.
Hoogsensitiviteit kun je krijgen
Hoogsensitiviteit is een aangeboren karaktereigenschap. Deze eigenschap draag je dus je hele leven met je mee. Het is echter wel zo dat de eigenschap door het leven heen anders tot uiting komt. Je kan je wel voorstellen dat er natuurlijk veel verschil is tussen een hoogsensitieve peuter, een hoogsensitieve tiener en een hoogsensitieve oudere. 😉
Hoogsensitiviteit komt alleen voor bij mensen
Onderzoek wijst uit dat hoogsensitiviteit ook bij meer dan 100 diersoorten voorkomt. Opvallend is ook dat dit in dezelfde verhouding (ongeveer 20%) gezien wordt als bij mensen. Dit wijst erop dat net zoals bij mensen deze verhouding tussen niet-hoogsensitief en wel hoogsensitief voordelig is voor het voortbestaan van de soort. Dit kan wat betreft de hoogsensitieve dieren bijvoorbeeld zitten in dat hoogsensitieve dieren beter in staat zijn om subtiele veranderingen in hun omgeving waar te nemen, zoals de aanwezigheid van roofdieren. Zo kan de groep op tijd gewaarschuwd worden.