Categorieën
HSP basics

Drie typische HSP trekken in sociale situaties

Waarschijnlijk heb je al eens een HSP zelftest gedaan als je vermoedt dat je hoogsensitief bent. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kun je in deze blog een zelftest vinden. Vandaag wil ik wat dieper ingaan op minder bekende HSP trekken in sociale situaties. Herken jij je hierin? 

Grote moeite met leed van anderen aanzien

HSP’s kunnen moeilijk pijn, stress en leed van anderen verdragen. Ik hoor HSP’s regelmatig zeggen: “Het is net alsof ik pas kan ontspannen als het leed/pijn bij de ander is weggenomen”. Dit geldt al helemaal als ze met die persoon samenleven of op een andere manier veel samenzijn. Fysieke en emotionele pijn van anderen beïnvloeden je heel direct. Het geeft jou ook een slecht gevoel en (fysieke) stress. Hieruit komt vaak een sterke drang voort om anderen te helpen en weer comfortabel te maken. 

Deze eigenschap heeft twee kanten van dezelfde medaille. Als het je lukt om deze kwaliteit in te zetten op een manier die niet ten koste gaat van jezelf en als je het aanvult met goede zelfzorg, dan zul je waarschijnlijk veel voldoening halen uit mensen helpen. Zo zijn hoogsensitieve mensen vaak succesvolle medici, psychologen, leraren, ouders, etc. De balans is hierin wel heel belangrijk. Je bent betekenisvol voor anderen, maar er zijn ook genoeg onderdelen in je leven waar zorgen voor anderen niet centraal staat en de aandacht op jezelf gericht is. 

De keerzijde slaat toe wanneer er geen balans is en je te veel en/of te lang jezelf wegcijfert om anderen te helpen. Dit kan zowel privé, als op werk of beide voorkomen. Een gebrek aan waardering van de ander, gebrek aan goede zelfzorg of het niet kunnen loslaten wanneer iemand niet geholpen kan / wil worden, kan er ook aan bijdragen dat de balans negatief uitslaat en je je leeggezogen voelt. Het is dan belangrijk hulp te zoeken. 

Over-analyseren

Hoogsensitieve mensen hebben de neiging om langer dan anderen te piekeren over mensen, gesprekken, keuzes en situaties. Dit wordt ook wel over-analyseren genoemd. Die analyses kunnen bijvoorbeeld gaan over waarom bepaalde situaties zich voordoen of over hoe mensen precies in elkaar zitten. HSP’s willen ook vaak iets precies begrijpen en alles overdacht hebben voordat ze iets kunnen laten gaan als het belangrijk voor ze was, en daar kunnen soms zelfs jaren overheen gaan. Een passend voorbeeld is dat HSP’s gemiddeld langer erover doen dan anderen om over een break-up heen te komen.

Intuïtie over mensen en situaties

Misschien herken je het wel: Aanvankelijk vindt iedereen op werk jullie nieuwe collega een aardig persoon. Toch had je zelf vanaf het begin al het gevoel dat er iets niet klopte. Je kan niet precies uitleggen waar het precies in zit. Echter, een jaar later is het algemeen bekend dat deze collega moeilijk in de omgang is. Of: Tijdens het kiezen van scholen voor je kind ga je bij meerdere scholen langs. Bij een van de scholen heb je gewoon geen goed gevoel, ondanks dat de meeste kinderen daar naartoe gaan. Je kunt er niet de vinger op leggen. Een tijdje later hoor je echter van andere ouders dat de sfeer er niet goed is en dat sommigen erover denken hun kind van school te laten wisselen. 

HSP’s hebben een goede intuïtie omdat ze onbewust meer prikkels binnen krijgen en dieper verwerken dan anderen. Omdat dit een onbewust proces is, weet je zelf vaak ook niet waarom je een bepaalde intuïtie hebt. Veel hoogsensitieve mensen vinden het lastig om op hun intuïtie te vertrouwen omdat ze vaak horen van anderen dat ze te snel conclusies trekken. Ook al kan dit natuurlijk soms het geval zijn. Niemand is alwetend, maar vaak blijkt achteraf dat het toch meestal loont om naar dit talent te luisteren.

Liefs, Nore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *