Categorieën
Oefeningen

Helpende vragen als HSP

Hoe ouder je wordt, hoe beter je jezelf leert kennen. Of je nu HSP bent of niet: reflecteren en vragen stellen is essentieel in het leren kennen van jezelf. Als hoogsensitief persoon denk je waarschijnlijk graag na over de diepere laag van wie je bent. Waarom ben ik zoals ik ben? Hoe gedraag ik me en waarom? En wat beïnvloedt (en prikkelt) mij positief of negatief? Daarom heb ik wat helpende vragen opgesteld.

Deze helpende vragen kun je het best aan jezelf stellen aan het eind van de dag. Door bewust na te denken over wat er gebeurde op een dag en hoe je daarmee omging, leer je enorm veel over jezelf en over je hoogsensitiviteit. Gebruik deze vragen dagelijks, en met name wanneer je je overprikkeld voelt. Hierdoor zul je jezelf en je gevoeligheden steeds beter leren kennen, wat overprikkeling voorkomt en inzichten in jezelf geeft.

Helpende HSP vragen

  • Heb ik me vandaag vermoeid gevoeld? Wat veroorzaakte dat?
  • Ben ik nu moe? Hoe komt dat? En hoe merk ik dat?
  • Waar heb ik vandaag van genoten?
  • Wat gaf me energie?
  • Wat kostte me (te veel) energie?
  • Wie wilde ik vandaag helpen en waarom? Gaf of kostte me dat energie?
  • Voelde ik me ook verantwoordelijk of schuldig?
  • Welke emoties heb ik vandaag beleefd? Waardoor switchte deze?
  • Wat of wie gaf me vandaag een negatief gevoel?
  • Wat of wie gaf me vandaag een positief gevoel?

Deze vragen kunnen een hoop teweegbrengen. Kom je er toch niet helemaal uit en heb je meer hulp nodig? Dan helpt Nore je met alle liefde. Zie hier de coaching pagina.

Liefs, Lauressa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *