Tegenwoordig ervaren veel mensen, in het bijzonder jongeren, een hoge druk om te voldoen aan maatschappelijke verwachtingen. De moderne samenleving promoot vaak het individuele streven naar perfectie op alle fronten, maar is dit streven wel echt de sleutel tot geluk? Psychologen signaleren een groeiende eenzaamheid en ontevredenheid, ondanks de toename in materiële welvaart. Wat zorgt dan wél voor duurzaam geluk? In deze blog kun je meer lezen over hoe duurzaam geluk samen lijkt te gaan met bijdragen aan een betere wereld. Veel leesplezier!
Onhaalbare verwachtingen
De laatste tijd is er steeds meer kritiek gekomen op de focus op individualisme in de westerse wereld. De welvaart stijgt, maar veel mensen lijken in plaats van gelukkiger, steeds eenzamer, ongelukkiger en zowel fysiek als mentaal ongezonder te worden. Wat is er hier aan de hand? Psychologen stellen dat veel mensen het gevoel hebben dat er van ze verwacht wordt dat ze te allen tijde een succesvolle carrière, een perfect lichaam, een perfecte relatie, een perfect gezinsleven en een boeiend sociaal leven hebben. Zeker wanneer je al die factoren ook nog combineert, ontstaat er een onhaalbaar ideaal. Dit creëert een constante onderliggende stressor. Maar wie is altijd 100% gelukkig en overal succesvol in? Eigenlijk kun je – de uitzonderingen daargelaten – alleen maar falen, en dat maakt ongelukkig. De realiteit is dat er in het leven altijd dingen zullen tegenzitten en misgaan. Er zal altijd wel een levensgebied zijn waar iets niet lekker loopt, al is het zo klein als dat je wel een kilootje of vijf minder zou willen wegen. Daarnaast gaat perfectie nastreven vaak hand in hand met eenzaamheid, controledrang en andere mentale klachten.
Van individueel naar verbinding
Hoe kun je de druk van al die veronderstelde verwachtingen verminderen en duurzaam gelukkiger worden? De positieve psychologie stelt dat echt duurzaam geluk draait om verbinding met anderen en de wereld. Dat ligt altijd binnen handbereik, ook als je niet perfect bent en er dingen mislopen in je leven. We hebben allemaal onze eigenaardigheden en kennen allemaal minder gelukkige periodes. Als je dan alsnog het geluk kunt vasthouden omdat je iets betekent voor het grotere geheel waarmee je in verbinding staat, geeft dat lucht. Het leven is dan niet alleen maar geslaagd als je altijd zelf gelukkig en succesvol bent, maar ook als je, ondanks alles wat niet goed loopt, iets betekent voor iets dat verder gaat dan jezelf. Betekenis en duurzaam geluk lijken we als mens dus te vinden in iets goeds voor een ander of je omgeving te doen, en dit vervolgens ook weer te ontvangen. Echt geluk lijkt te gaan om gezien en gekend te worden en de ander te zien en te kennen.
Houd het klein
Iets goeds doen voor een ander of je omgeving leidt dus tot een gevoel van verbinding en duurzaam geluk. Maar waar begin je? Een positieve bijdrage leveren kan heel klein zijn. Stel je voor: je hebt een rotdag en iemand op straat glimlacht warm naar je. Dat kan echt een opsteker zijn, nietwaar? Zoiets kleins als vriendelijk zijn tegen mensen op straat kan dus al het verschil maken. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een klein bedrag doneren. Het is allemaal waardevol. Zeker wanneer je het groter wilt maken, zoals vrijwilligerswerk doen, is het belangrijk om je in te spannen voor een doel waar je je oprecht toe aangetrokken voelt. Voor de een kan dit iets met kinderen zijn, en voor de ander juist met dieren of de natuur. Kies iets waar jouw hart voor warmloopt.
Persoonlijke noot
Benieuwd geworden naar waar mijn hart warm voor loopt? Naast dat ik me natuurlijk gepassioneerd voel over het begeleiden van HSP’s en de psychologie, ligt mijn hart bij dieren – specifiek bij katten. Mijn eigen kat Pim is geadopteerd uit het asiel en heeft de eerste weken dat hij bij ons was flink moeten herstellen van zijn tijd als zwerfkat op straat – zowel fysiek als mentaal. Hem zien ontpoppen als de liefste huiskat heeft bij mij het vuurtje aangewakkerd om me in te zetten voor de kat in Nederland. Dit doe ik door donateur te zijn van de Dierenbescherming, en hopelijk ook in de toekomst als pleeggezin voor kittens.
Ik hoop jullie geïnspireerd te hebben en ben benieuwd naar waar jouw hart voor warmloopt! Mijn volgende blog wordt een vervolg op deze, waarin hoogsensitiviteit weer centraal staat. Deze blog zal gaan over hoe je jouw sensitieve talent kunt inzetten voor een betere wereld.
Liefs, Nore