Categorieën
Lifestyle

Hoogsensitiviteit en huisdieren

Even voorstellen: De kat die je op de foto ziet is mijn kat Pim. Mijn man en ik hebben hem twee maanden geleden uit het asiel geadopteerd. Ze hadden hem daar Pim genoemd en, slim als hij is, luisterde hij daar ook al naar. Voor mij was het grappige toeval dat mijn lievelingskat uit mijn jeugd ook Pim heette. Daardoor voelde het extra bijzonder om hem te adopteren. Vanaf het eerste moment zijn we gek op hem en dat is alleen nog maar meer geworden. Ik heb gemerkt dat ik mijn huisdieren goed aanvoel en een sterke wederzijdse band met hen ontwikkel. Meer HSP’s geven aan dat ze soortgelijke ervaringen hebben. Ben je benieuwd geworden naar de relatie tussen hoogsensitiviteit en huisdieren? Lees dan verder!

Als HSP verwerk je niet alleen meer prikkels, maar worden prikkels ook diepgaander verwerkt. Door je prikkelgevoeligheid ervaar je de wereld om je heen intenser, en ervaar je ook sterkere emotionele reacties op prikkels. HSP’s leggen hierdoor makkelijker een diepe verbinding met hun huisdier en ervaren ze daarnaast ook vaak sterke emoties over hun huisdier. 

Empathie en zorgzaamheid

Hoogsensitieve mensen zijn vaak erg empathisch en daarnaast ook zorgzaam. Je kunt je hierdoor gemakkelijk inleven in de emoties en behoeften van je huisdier en je voelt je sterk verbonden met hen. Je vindt het waarschijnlijk belangrijk dat je huisdier iedere dag goed verzorgd wordt en weet ook precies wat er nodig is. Dit heeft als wisselwerking dat je huisdier zich prettig en veilig voelt bij jou. De sterke band is dus waarschijnlijk wederzijds! 

SOS Overprikkeling

Hoogsensitieve mensen zijn gevoeliger voor overprikkeling door emotionele ervaringen en een teveel aan prikkels. HSP’s hebben bewuste tijd nodig om hiervan te herstellen. Huisdieren kunnen hierbij helpen doordat ze gezelschap bieden en vaak als een bron van geruststelling en positiviteit worden ervaren. Zo kan bijvoorbeeld een zacht vachtje aaien heel ontspannend werken. Of laat met je hond spelen je even je zorgen vergeten. Ook maken sommige dieren rustgevende geluiden. Ik word zelf bijvoorbeeld altijd slaperig als Pim op schoot ligt te spinnen.

Gevoeligheid voor dierenwelzijn

Hoogsensitieve mensen zijn zich vaak zeer bewust van het welzijn van dieren. Je kan diep geraakt worden door situaties waarin dieren lijden of onrechtvaardig behandeld worden. Ook heb je het waarschijnlijk snel door als je dier ziek is. Misschien kun je zelfs merken dat er iets off is terwijl je geeneens zelf er nog precies de vinger op kan leggen. Dit komt omdat HSP’s ook prikkels oppikken die je zelf niet bewust waarneemt. Je kan dus een verandering in je dier opmerken zonder dat je dit zelf bewust doorhebt. 

Natuurlijk houden niet alle HSP’s van dieren. Iedere persoon en zijn relatie tot dieren is uniek. Maar ben jij hoogsensitief en voel je je heel hecht met je huisdier, wie weet herken je je dan hierin.

Liefs, Nore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *