Hoogsensitiviteit is een aangeboren karaktereigenschap die voorkomt bij ongeveer 20% van de mensen – dat zijn in Nederland al zo’n 3,5 miljoen mensen!
Hoogsensitieve personen (HSP’s) hebben een aangeboren sensitiever brein en zenuwstelsel. Ze pikken meer en subtielere prikkels op dan gemiddeld, zowel uit hun omgeving als van binnenuit. Bovendien zijn specifieke hersengebieden actiever en werken meerdere hersengebieden op een complexe manier samen. Hierdoor worden prikkels diepgaander en grondiger verwerkt en daardoor ook intenser ervaren.
Hoogsensitiviteit wordt gekenmerkt door een unieke manier van informatieverwerking, wat leidt tot een aantal kenmerkende eigenschappen. HSP’s leggen gemakkelijk verbanden tussen informatie, hebben vaak een goed overzicht op het grotere geheel en zijn sociaal gericht. Ze voelen zich van nature betrokken bij het welzijn van de groep en beschikken over een sterk empathisch vermogen, waardoor ze subtiele signalen snel oppikken. HSP’s hebben ook een sterke intuïtie, een diep rechtvaardigheidsgevoel, en een rijke innerlijke belevingswereld die hen creatief, reflectief en zelfbewust maakt.
Hoogsensitiviteit is dus geen diagnose of afwijking, maar een aangeboren verschil in hoe het zenuwstelsel en de hersenen functioneren. Diversiteit binnen een populatie vergroot de overlevingskansen van de soort, en het feit dat hoogsensitiviteit evolutionair is blijven bestaan, wijst erop dat deze eigenschap een belangrijk voordeel biedt.
Overprikkeling is een tijdelijke toestand van negatieve stress die ontstaat wanneer er te veel prikkels binnenkomen zonder voldoende hersteltijd. Dit kunnen zowel negatieve als positieve prikkels zijn. Overprikkeling kan leiden tot negatieve effecten zoals prikkelbaarheid, emotionele uitbarstingen, angst en vermoeidheid.
Hoogsensitiviteit wordt vaak verward met overprikkeling of overemotionaliteit. De kern van hoogsensitiviteit ligt echter in de diepgaande verwerking van informatie, en niet enkel in verhoogde prikkelgevoeligheid. Iedereen kan overprikkeld raken, ook mensen die niet hoogsensitief zijn. Omdat HSP’s van nature meer prikkels verwerken, lopen zij echter een groter risico op overprikkeling.
Als iemand gevoelig is voor overprikkeling maar geen kenmerken vertoont van een hoogsensitieve informatieverwerking, is diegene mogelijk niet hoogsensitief. De prikkelgevoeligheid kan dan een andere oorzaak hebben, zoals chronische stress, trauma, autisme, ADHD of burn-out.
Wil je ontdekken of je hoogsensitief bent? Doe de zelftest hier!
Prikkels zijn overal en enorm divers. Het moderne leven brengt steeds meer prikkelbronnen met zich mee, zoals sociale media, hoge verwachtingen en continue informatiestromen.
Het verschilt per (hoogsensitief) persoon voor welke prikkels je (extra) gevoelig bent. We onderscheiden verschillende soorten prikkels:
Je kunt enorm veel profijt hebben van je hoogsensitiviteit. Het is een kwaliteit die je op veel gebieden kunt inzetten. Toch kunnen deze kwaliteiten omslaan in valkuilen wanneer je onvoldoende herstelt van prikkels, jezelf wegcijfert of moeite hebt met het reguleren van je emoties, zoals:
Veel HSP’s ontwikkelen als kind overlevingsmechanismen om zich staande te houden in een omgeving die niet goed op hen was afgestemd. Deze patronen begonnen als een aanpassing, maar kunnen op latere leeftijd belemmerend werken. Veelvoorkomende patronen zijn:
HSP’s lopen een groter risico om afwijzingsgevoeligheid te ontwikkelen – een verhoogde gevoeligheid voor afwijzing, kritiek of het gevoel er niet bij te horen – als reactie op negatieve ervaringen. Dit kan ontstaan door:
Wanneer afwijzingsgevoeligheid een grote rol speelt, kunnen overlevingsmechanismen versterkt of anders gemotiveerd worden. Daarnaast kunnen extra patronen ontstaan, gericht op het vermijden van afwijzing en/of het verkrijgen van goedkeuring:
Wanneer hoogsensitiviteit omslaat naar de lastkant, kunnen klachten of moeilijkheden ontstaan, zoals:
Jezelf goed kennen en goed voor jezelf zorgen is essentieel. Je (hoogsensitieve) behoeften zijn geen luxe, maar een voorwaarde om goed in je vel te zitten. Zo krijg je toegang tot de talenten en kracht die hoogsensitiviteit met zich meebrengt – kwaliteiten die we steeds harder nodig hebben in een wereld die snakt naar empathie, begrip, verbinding en samenwerking.
Wil je meer leren over hoe je jouw hoogsensitiviteit als kracht kunt inzetten en wegbeweegt uit de lastkant?
KvK-nummer: 89627326
Copyright © Hoogsensitief Online