Categorieën
Lifestyle

Zo geniet je als HSP wel van concerten en festivals

In de zomermaanden zijn er altijd heel wat leuke concerten en festivals te bezoeken. Zo had ik afgelopen maand het geluk dat ik en mijn familie kaartjes voor het Coldplay concert in Amsterdam hadden weten te bemachtigen. Van tevoren was ik een beetje zenuwachtig. Hoe leuk ik het ook vind, naar een concert gaan is bij uitstek ook een hele prikkelrijke onderneming. Hard geluid, veel mensen, reizen met het OV, etc. Vanuit daar ontstond de inspiratie voor deze blog: Hoe kun je als HSP zo min mogelijk overprikkeld raken van concerten, festivals en andere zomerse activiteiten? Hier volgen een paar tips, zodat je er zo veel mogelijk van kan genieten! 

Kies het evenement zorgvuldig

Je hoeft niet alles leuk te vinden en met alles mee te gaan, ook al zouden je vrienden dat misschien graag zien. Ga naar evenementen waar je echt enthousiast over bent en die je de overprikkeling (want die is haast meestal niet helemaal te voorkomen) waard vindt. Ook verschillen evenementen vaak qua opzet. Zo kan een meerdaags groot festival waar je tussen hordes mensen moet overnachten bijvoorbeeld minder goed bij jou passen dan een kleiner concert waar je na afloop nog makkelijk terug naar huis kan. 

Neem genoeg rust van te voren, tijdens en achteraf

Wanneer je de mogelijkheid hebt, kan het heel fijn zijn om het vooraf rustig aan te doen. Zo voorkom je dat je al overprikkeld naar het evenement toe gaat. Neem tijdens het evenement ook voldoende rustpauzes. Hierbij is je eigen grenzen herkennen het belangrijkst. Herken je tekenen van overprikkeling? Zoek dan zo snel mogelijk samen met iemand of alleen een wat rustiger plekje om even bij te komen. Ook is het aan te raden om de dag erna vrij of zo rustig mogelijk te houden. Vaak ben je achteraf toch in een mate overprikkeld geraakt. Een rustdag kan dan helpen weer te herstellen en terug in balans te komen.

Bescherm je tegen hard geluid

Naast dat niemand zit te wachten op een piep in z’n oor, kan harde muziek ook heel overprikkelend zijn. Draag gehoorbescherming zoals oordopjes om jezelf hiertegen te beschermen. Zo kun je wel genieten van de muziek zonder dat je je zorgen hoeft te maken over gehoorschade of overprikkeling. Ikzelf heb op maat gemaakte oordoppen en vond dat persoonlijk de investering waard. Doordat ze op maat zijn, zitten ze echt lekker en sluiten ze extra goed af. 

Omgaan met mensenmassa’s 

Mensenmassa’s kunnen heel overweldigend zijn. Gelukkig is het bij concerten vaak minder druk achterin en soms ook aan de zijkant. Vind je mensenmassa’s echt heel vervelend? Je zou dan kunnen overwegen om net voor het einde al te vertrekken zodat je iedereen voor bent, gezien je na afloop allemaal tegelijk naar de uitgang moet.

Ga goed voorbereid op pad

Neem spullen mee die je kunnen helpen overprikkeling en (zomers) ongemak te verminderen, zoals oordoppen, een zonnebril, een flesje water, een jasje, zonnebrand, iets te eten etc. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel bent en geeft een gevoel van controle over de prikkeling.

Informeer de groep

Het kan helpen om van tevoren de mensen met wie je samen gaat te laten weten wat je nodig hebt bij dit soort evenementen. Het kan ook prettig zijn als anderen weten dat je soms overweldigd kunt raken, zodat ze je kunnen ondersteunen indien nodig. Je hoeft daarbij niet expliciet te vermelden dat dit te maken heeft met je hoogsensitiviteit als je je daar niet comfortabel bij voelt.

Vermijd stimulerende middelen

Vermijd of beperk het gebruik van stimulerende middelen zoals drugs, alcohol en cafeïne. Deze kunnen je gevoeligheid versterken waardoor je sneller overprikkeld raakt. Daarnaast loop je ook een groter risico op uitdroging en onwel raken. Dat is natuurlijk sowieso een stress bevorderende omstandigheid.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en dat ze bijdragen aan dat jij een topzomer hebt. Het belangrijkste is om te onthouden dat het oké is om jezelf te beschermen en voor jezelf te zorgen tijdens deze evenementen. Iedereen ervaart prikkels anders, dus luister naar je behoeften en pas je daarop aan om het meeste uit de concerten en festivals te halen zonder (te veel) overprikkeld te raken!

Liefs, Nore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *