Categorieën
HSP basics

Jouw talenten als HSP

Misschien heb je weleens het gevoel dat je er vooral last van hebt dat je hoogsensitief bent. Daarom is het goed voor je zelfvertrouwen om eens uitgebreid stil te staan bij de specifieke talenten en positieve eigenschappen die jij als HSP waarschijnlijk bezit.

Hoogsensitieve mensen hebben door de werking van hun brein een natuurlijke aanleg voor bepaalde talenten. Je kunt er je voordeel mee doen als je deze talenten herkent. Je kan ze dan (meer) in gaan zetten en ontwikkelen. Side note: Ieder mens, en dus ook iedere HSP, is uniek. Jouw andere karaktereigenschappen (bijvoorbeeld: muzikaal) vormen samen met je hoogsensitieve eigenschappen een unieke set aan talenten. Ook wel zo leuk!

De 12 talenten

De volgende 12 typische HSP talenten kwamen naar voren in het onderzoek van Esther Bergsma. Het percentage drukt uit hoeveel procent van de HSP’s die meededen aan het onderzoek zich erin herkende. Herken jij je in deze talenten? 

1. Hoog verantwoordelijkheidsgevoel 96%

Je voelt je verantwoordelijk voor wat je doet, je omgeving en de wereld. Waarschijnlijk ben je ook geneigd in te springen wanneer er iets mis dreigt te gaan privé op of op het werk. Het is daarmee meteen een bekende HSP valkuil om je ook verantwoordelijk te voelen voor zaken (en hier energie en tijd aan te besteden) die niet onder jouw verantwoordelijkheid vallen. 

2. Goed ontwikkeld empathisch vermogen 95%

Door verhoogde activiteit van de spiegelneuronen in de hersenen, voel je sneller aan hoe een ander zich voelt en kunnen je je goed inleven in anderen. 

3 Sterke intuïtie 90%

Bewuste en onbewuste prikkels worden waargenomen waardoor je, zonder dat je dit logisch kunt beredeneren, weet hoe dingen in elkaar zitten of wat het beste is om te doen.

4. Zorgzaamheid 88%

Je voelt goed aan wat een ander nodig heeft en stelt je graag zorgzaam op.

5 Subtiele waarneming 88%

Dingen die anderen ontgaan vallen jou wel op. Dit kan gaan om geluiden, geuren, licht, emoties van anderen, sfeer, non-verbale signalen, gezichtsexpressies, etc. 

6. Oog voor details 86%

Je hebt een goed oog voor detail en spoort zo bijvoorbeeld kleine foutjes op het werk makkelijk op. 

7. Sterk ontwikkelde reflectie 85%

Je voelt een behoefte om diepgaand te reflecteren en diep te willen begrijpen. Ook ben je goed in leren van je fouten en hoe je in het vervolg dingen beter kan doen. Veel hoogsensitieve kinderen hebben al op jonge leeftijd zelfreflectie, terwijl de meeste leeftijdsgenootjes daar later mee zijn.

8 Aandacht voor het belang van de groep 83%

Je merkt het snel op als de sfeer in een groep niet goed is. Je hebt van nature behoefte aan harmonie en vaak ben je ook goed in die creëren door je opmerkzaamheid, empathie en zorgzaamheid. 

9 Goed kunnen genieten van kleine dingen 82%

Kleine dingen merk je ook op en beleef je intens, zo kun je makkelijker dan de meeste anderen sterke positieve emoties ervaren bij kleine fijne dingen. 

10 Het grote geheel zien 79%

Je bent goed in verbanden leggen tussen waarnemingen en (eerdere) situaties. Daarvan wil je ook de context begrijpen. 

11 Weloverwogenheid 79%

Je weegt (meestal) alle opties grondig af voordat je een keuze maakt of in actie komt.

12 Creatief denken 74%

Creatieve en originele oplossingen bedenken gaat je gemakkelijk af.

Nog meer talenten

Andere, minder bekende, eigenschappen waar ook veel HSP zich in zullen herkennen zijn: sentimentaliteit, veerkracht, een groot rechtvaardigheidsgevoel, loyaliteit, snel inzicht hebben in complexe zaken en gemakkelijk visualiseren. 

Zelfbeeld

Veel HSP’s kampen met een slecht zelfbeeld doordat ze vooral last ervaren van hun hoogsensitiviteit. Bijvoorbeeld door (chronische) overprikkeling of onbegrip vanuit hun omgeving. Hopelijk heeft deze blog je een boost in je zelfvertrouwen gegeven. Heb je nu het gevoel dat je wat meer hulp zou kunnen gebruiken met je hoogsensitieve eigenschappen positief waarderen, dan help je hier graag mee! Bekijk hier de coaching pagina. 

Liefs, Nore

Verder lezen?

Boek: Gelukkig Hoogsensitief van Esther Bergsma & Derk Eimers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *