Categorieën
Modules

Module: Omgaan met overprikkeling

Naast videobellen kun je bij mij ook HSP coaching volgen via modules die je zelfstandig op je eigen tempo kunt doorlopen. Hierbij krijg je van mij, als je daar voor kiest, geschreven persoonlijke begeleiding via mailcontact.* Doormiddel van informatie, zelfreflectie en opdrachten leer je jezelf effectief beschermen tegen overprikkeling – niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn! Dit is essentieel om lekker en gezond in je vel zitten als hoogsensitief persoon.

Opbouw van de module

In de module “Omgaan met overprikkeling” werk je de volgende zes onderdelen door: 1 Overprikkeling herkennen, 2 Het Prikkeldagboek, 3 Eerste hulp bij overprikkeling, 4 Hersteltijd, 5 Goed voor jezelf zorgen en 6 Proactief omgaan met prikkels. Hieronder kun je meer lezen over wat deze onderdelen precies inhouden.

1 Overprikkeling herkennen

Als je aan de slag wilt gaan met beter leren omgaan met je overprikkeling, is de eerste belangrijke stap het leren herkennen van overprikkeling. Vanuit daar kun je vervolgens concrete stappen gaan zetten om overprikkeling te voorkomen, te beperken en ervan te herstellen. Allereerst wordt er dus ingegaan op, wat prikkels zijn en hoe de prikkelverwerking bij HSP’s verloopt. Ook maak je kennis met de fysieke- psychische- cognitieve- en emotionele signalen van overprikkeling, situaties die overprikkeling kunnen veroorzaken en wat (chronische) overprikkeling met je lichaam en geest doet.

Je gaat praktisch aan de slag met allerlei doe- en reflectieoefeningen. Zo leer je bijvoorbeeld je eigen overprikkelingssignalen visueel te maken met behulp van een stoplichtmodel.

2 Het prikkeldagboek

Vervolgens ga je aan de slag met het prikkeldagboek. Hiermee krijg je zicht op de factoren in je leven die je overprikkelen. Vaak ben je je daar namelijk niet bewust van, wat het moeilijk kan maken grip op je overprikkeling te krijgen. Wanneer je je overprikkeling een tijdje bijhoudt, kun je patronen zichtbaar maken. Met deze inzichten kun je vervolgens overprikkeling beter voorkomen en beheersen. In de module leer je hierop te reflecteren en vanuit daar je inzichten om te zetten in actie.

3 Eerste hulp bij overprikkeling

Dit stukje van de module gaat in op acute overprikkeling en wat je op die momenten kunt doen om je snel weer beter te voelen.

4 Hersteltijd

Doordat je als HSP gevoeliger bent voor prikkels, heb je meer tijd nodig om de binnengekomen prikkels te verwerken en hiervan te herstellen. Het is echter een bekende valkuil van HSP’s om niet voldoende hersteltijd te nemen na (over)prikkeling. Hersteltijd is echter van groot belang om (chronische) overprikkeling en mentale- en lichamelijke klachten op afstand te houden. In de module wordt ingegaan op hoe effectieve hersteltijd eruitziet en leer je persoonlijke hersteltijd vorm te geven en toe te passen.

5 Goed voor jezelf zorgen

Naast hersteltijd is een continue basis van goed voor jezelf zorgen ook heel belangrijk. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je namelijk meer profiteren van je hoogsensitiviteit. Je bent fitter en hebt meer energie. Bovendien maakt goede zelfzorg je veerkrachtiger, waardoor je beter met (toekomstige) stressvolle situaties kunt omgaan. In de module ga je in op hoe je zelfzorg er nu voor staat en sta je stil bij wat je anders zou kunnen doen en hoe je hier concrete invulling aan kunt geven.

6 Proactief omgaan met prikkels

Als laatste wordt stilgestaan bij proactief omgaan met prikkels. Dit wordt ook wel proactieve coping genoemd. Proactieve coping is een positieve manier van omgaan met problemen die je beschermt tegen overprikkeling en stress. De kern is actief actie ondernemen om de omgeving zo aan te passen dat deze beter op jou aansluit. Hierdoor vergroot je je gevoel van controle over de situatie en vermindert het gevoel van overweldiging. Dit onderdeel van de module gaat over hoe je proactieve coping kunt toepassen in jouw leven.

De module aanschaffen

Ik bied de module in twee vormen aan: helemaal zelfstandig of met online begeleiding via (beveiligd) mailcontact. Wanneer je kiest voor persoonlijke begeleiding kan je mij tot 10 keer mailen, en dit zit inbegrepen bij de module. Deze optie is geschikt wanneer je graag inzichten zou willen delen met mij of dieper op dingen in wilt gaan. Indien je de optie zonder begeleiding hebt gekocht, maar toch iets zou willen bespreken, dan is het natuurlijk altijd mogelijk om een sessie via videobellen in te boeken.

Mocht je interesse hebben, de module is te koop in de webshop. Hopelijk heb je er veel aan en zal het een fijne tool voor je blijven die je ook naderhand soms nog even erbij kunt pakken! Mocht je vragen hebben, aarzel niet een mailtje te sturen naar: info@hoogsensitiefonline.nl.

Liefs, Nore

* Lees meer over voorwaarden van dit product in de webshop. Bij al het contact met Hoogsensitief Online zijn de Algemene Voorwaarden en de Privacyverklaring van toepassing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *