Categorieën
Overprikkeling

Sluipoverprikkelaars

Er is een goede kans dat je je niet bewust bent van alle manieren waarop je per dag (onnodige) extra prikkels binnenkrijgt. Sommige gewoontes sluipen er namelijk heel makkelijk in. Ook wordt bijna iedereen weleens meegezogen in alle mogelijkheden die het huidige leven te bieden heeft waarin altijd ‘aan’ staan de norm is. In deze blog ontmaskeren we twee bekende (vaak onbewuste) sluipoverprikkelaars zodat jij als HSP minder overprikkeld door je werkdag en je sociale leven kan gaan.

Sluipoverprikkelaar 1: Het internet afstruinen tijdens werk

Het is voor menigeen een bekende situatie. Op een drukke werkdag valt er een kwartiertje vrij. Dat kwartiertje pauze gaat al snel op aan een nieuwssite en Zalando voordat je er erg in hebt..

Op werk is het erg verleidelijk om tijdens je pauze afgeleid te raken door het internet. Omdat veel mensen al werken achter de computer is de stap naar internetten in je pauze erg klein. Op nieuwssites zijn pakkende koppen te vinden, er staat altijd een voor jou geselecteerd filmpje op youtube klaar en het is ook verleidelijk om even op je lievelingswebshop te kijken. Echter, al die nieuwssites, webshops en social media staan vol met prikkelende informatie. Voorbeelden hiervan zijn; overweldigend veel keuze in webshops, negatief nieuws op nieuwssites en korte filmpjes op sociale media waar je makkelijk naar de volgende kan swipen (wat verrassend verslavend is). Omdat het pakkend gepresenteerd wordt houdt het makkelijk je aandacht vast en is het een verleidelijke afleiding (voor die misschien niet zo leuke werkdag). De pauzetijd vliegt hierdoor voorbij en achteraf ben je eigenlijk juist niet toegekomen aan ontprikkelen, maar zelfs verder overprikkeld geraakt! 

Tips

Het is mij ook talloze keren overkomen toen ik nog als POH GGZ werkte. De tips die ik toen toegepast heb zijn:

  • Wees je bewust van jouw automatische gewoontes die je overprikkelen wanneer je eigenlijk rust wilt nemen. Hierdoor kun je beter bewust de keuze maken om toch iets anders te gaan doen in je pauzetijd.
  • Omdat veel HSP’s werken op zichzelf al als prikkelend ervaren, kan het helpen om van tevoren (meerdere) effectieve oplaadmomentjes in je agenda in te plannen. Zelfs twee keer 10 minuten kan al een wereld van verschil maken!
  • Accepteer dat het even onwennig kan voelen als je vanuit de ‘aan’ stand op werk even naar de ‘uit’ stand gaat. Die schakeling kan een beetje saai voelen omdat de ‘aan’ stand waar je in zat een rush geeft. Daarnaast voelen sommige mensen zich schuldig of ongemakkelijk als ze op werk even echt ‘niets’ aan het doen zijn. Niet doen! Even niets doen is echt essentieel om opgefrist weer verder te kunnen werken en niet overbelast thuis te komen aan het einde van de dag.
  • Ik had het geluk dat ik een eigen kamer had. Ik deed in een pauze tussendoor vaak mijn deur even dicht om een korte ademhalingsoefening te doen. Heb je geen eigen kamer? Even naar buiten gaan is een (nog beter) alternatief. Beweging en frisse lucht werkt ontprikkelend. Je kunt genieten van de stilte, maar bijvoorbeeld ook een wandelmeditatie doen. 
  • Het kan heel verleidelijk zijn om in iedere pauze met je collega’s te gaan praten, maar soms resulteert dit in meer overprikkeling omdat sociale interacties prikkelend zijn. Zeker als je werk doet waar je al veel mensen spreekt, kan het heel fijn zijn een moment van de dag te kiezen waar je even alleen pauze neemt. 

Sluipoverprikkelaar 2: Tijdens sociale afspraken steeds tussendoor je telefoon checken

Misschien is dit wel een bekende situatie voor je. Je bent met een vriend(in) aan het bijkletsen in een cafeetje en hij/zij staat op om even naar de wc te gaan. Automatisch schiet je hand naar je telefoon om WhatsApp, Instagram, het nieuws, o.i.d. te checken. Je legt je telefoon weg als hij/zij weer terug is.

Ik was hier zelf ook schuldig aan en heb gemerkt dat het ook moeilijk is om hiermee te stoppen. Het is heel verleidelijk om altijd sociaal ‘aan’ te staan. Een leuk berichtje of een like op sociale media geeft een gemakkelijke shot gelukshormoon maar daarnaast kun je ook juist bezorgd zijn om een belangrijk berichtje in geval van nood te missen. Toch kan het als je hoogsensitief bent sociale afspraken minder prikkelend maken als je dit aan banden legt.

Tips

  • Je brein is gewend geraakt om momenten waar je even moet wachten meteen op te vullen met nieuwe prikkels. Je telefoon is hier perfect voor gemaakt. Het kan helpen je telefoon in je tas te stoppen in plaats van je broekzak. Dan heb je hem minder snel te pakken en is er meer tijd om je bewust te worden van je gewoonte.
  • Zet je beltoon op ‘geluid’ zodat als er iets dringends is, je je telefoon hoort. Mensen zullen in die gevallen vaak eerder bellen dan appen. 
  • Leuke berichtjes kun je als iets leuks bewaren tot je weer thuis bent of bijvoorbeeld in de trein zit.
  • Het zou ook voor je kunnen werken om berichtjes soms wel even te checken, maar sociale media (veruit de meeste prikkels) niet op je beginscherm te zetten zodat je die prikkels voor jezelf afschermt. 
Aanbod

Wil jij beter leren omgaan met overprikkeling? In mijn module “Omgaan met overprikkeling” leer je doormiddel van informatie, zelfreflectie en opdrachten jezelf effectief beschermen tegen overprikkeling – niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn! Dit is essentieel om lekker en gezond in je vel zitten als hoogsensitief persoon. Tussendoor kun je aan de hand van de module persoonlijke begeleiding krijgen van mij via mailcontact. De module kan je hier vinden. Ook bied ik coaching via videobellen aan.

Liefs, Nore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *