Uit onderzoek blijkt dat hoogsensitieve mensen meer risico lopen op een burn-out dan niet-hoogsensitieve mensen. Dit roept de vraag op: Hoe zit dit precies? Waarom zijn hoogsensitieve mensen kwetsbaarder voor een burn-out en is hier ook iets aan te doen? En zitten er ook positieve kanten aan de eigenschappen die voor deze kwetsbaarheid zorgen? In deze blog geef ik uitleg over hoe de werkomgeving hier een vitale rol in lijkt te spelen. Benieuwd geworden? Lees dan verder!
De omgeving is key
HSP’s hebben meer last van ongunstige werkomstandigheden dan niet-hoogsensitieve mensen doordat ze meer en subtielere prikkels oppikken, en deze prikkels ook diepgaander verwerken. Dit is hoe het hoogsensitieve brein automatisch werkt. Hierdoor hebben negatieve prikkels een grotere negatieve impact. Bij ongunstige werkomstandigheden kun je bijvoorbeeld denken aan een slechte sfeer, een te hoge werkdruk of te veel lawaai. Is de omgeving negatief, dan zal dit dus een grotere negatieve impact hebben op een HSP. Is de omgeving positief, dan zal dit juist een grotere positieve impact hebben dan gemiddeld. HSP’s worden daarom vaak vergeleken met orchideeën en niet-HSP’s met paardenbloemen. Paardenbloemen bloeien over het algemeen overal. Orchideeën hebben daarentegen een voor hen juiste omgeving nodig om te kunnen bloeien, anders verpieteren ze makkelijk. Maar in de juiste omgeving bloeien ze des te mooier.
Betere prestaties, meer stress
Door de complexere diepgaande informatieverwerking van het hoogsensitieve brein presteren hoogsensitieve mensen gemiddeld beter op complexe taken dan niet-hoogsensitieve mensen. Aan dit voordeel kleeft helaas ook een potentieel nadeel. Deze manier van informatie verwerken kost meer energie en levert meer stress op. Wat goed is om te weten, is dat hersteltijd na inspanning dit nadeel kan opheffen en je dan alleen het voordeel overhoudt.
Rust
Het meer complex en grondiger verwerken van meer prikkels, vraagt dus om meer hersteltijd. Wanneer je hoogsensitief bent, heb je hierdoor gemiddeld vaker en langer pauze nodig dan wanneer je niet hoogsensitief bent. Gezien de meerderheid van de mensen niet hoogsensitief is, is de werkomgeving hier vaak niet op ingericht. Daarnaast hebben veel HSP’s een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een neiging tot perfectionisme, hiermee kun je jezelf ook in de weg zitten genoeg rust te krijgen.
Sociale stress
Werkomgevingen zijn een potentiële bron van sociale stress waar je soms moeilijk onderuit komt. Gezien je als HSP automatisch meer prikkels binnen krijgt uit je omgeving en deze ook diepgaand verwerkt, heb je er helaas ook meer last van als collega’s of andere mensen met wie je contact hebt op je werk, negatieve stemmingen of stress met zich meedragen. Stress en negatieve emoties van anderen pik je haarfijn op en zijn daadwerkelijk voelbaar in je eigen lichaam. Niet zo verrassend dus dat onder HSP’s negatieve sociale prikkels als het meest overprikkelend ervaren worden.
Balans tussen geven en nemen
HSP’s zijn van nature echte gevers. Ze zetten zich vaak vol overgave in bij ongeveer alles wat ze doen, zeker als hun hart ligt bij wat ze doen. Om goed in je vel te blijven zitten, moet er echter wel een balans zijn tussen geven en nemen. Wanneer de balans dermate scheef is, en je dus veel geeft maar bijvoorbeeld weinig waardering krijgt of juist vooral alleen maar kritiek krijgt, kan je hier stuk op lopen.
Goed willen doen en zijn
Een onderscheidend kenmerk van hoogsensitieve mensen is dat ze van nature gericht zijn op het belang van anderen. Je voelt goed de behoeftes van anderen aan en je leeft je gemakkelijk in in anderen. Je houdt van harmonie en wilt dat iedereen happy is. Dit zijn mooie eigenschappen, maar kunnen ook doorschieten in dat je anderen te veel en te vaak helpt ten koste van je eigen behoeftes. Op het werk kan dit bijvoorbeeld zich uiten door te vaak werk van collega’s over te nemen en het moeilijk te vinden om hier nee tegen te zeggen.
HSP-coaching
Herken jij je in de bovenstaande punten? Wanneer je hoogsensitief bent en last hebt van stress- en overbelastingsklachten kan inzicht in wat jij nodig hebt in je werkomgeving de eerste stap zijn om anders naar werk te gaan kijken en op zoek te gaan naar wat je kan veranderen aan je omgeving en in hoe je voor jezelf zorgt, zodat je beter tot je recht komt op het werk, maar ook daarbuiten.
Ik begeleid je graag in jouw proces. Hierbij zijn alle factoren binnen en buiten jezelf die geleid hebben tot stress, overbelasting en mogelijk burn-out heel belangrijk. Inzicht en handvatten helpen je om weer in je kracht te komen en dat vind ik de mooiste transformatie die er is! Benieuwd naar de coachingsmogelijkheden bij Hoogsensitief Online? Bekijk hier mijn coachingsaanbod. Ik hoop je snel te mogen ontmoeten!
Liefs, Nore
Verder lezen?
– Boek: Het hoogsensitieve brein – Esther Bergsma