Deze week hebben mijn zus Lauressa en ik samen een column geschreven over zenuwen in de liefde. Lauressa heeft communicatie- en informatiewetenschappen gestudeerd en werkt nu als freelance tekstschrijver en redacteur. Daarnaast heeft ze haar eigen blog Lauressa Maria. Zij is tevens ook hoogsensitief en deelt graag in columns haar ervaringen. Ik (Nore) voeg hierbij de link tussen dit thema en hoogsensitiviteit toe. Veel plezier met lezen!
Lauressa: Op de middelbare school stond ik te trillen op m’n benen als ik verliefd was op een jongen. Ik had hem nog nooit gesproken, we kenden elkaar eigenlijk niet eens. Hoe kan je dan verliefd zijn? Eigenlijk kan dat niet. Die trillende benen zijn ook wel eens voorgekomen bij dates toen ik al lang volwassen was. Van tevoren nerveus zijn, slecht slapen, heel verlegen worden. Het klinkt allemaal heel schattig en romantisch, maar dat was het eigenlijk niet. Bij mij was dit altijd een teken dat ik een oogje had op een onveilige, onbetrouwbare of emotioneel onbeschikbare man.
Wat willen die zenuwen je vertellen?
Lauressa: Natuurlijk is het normaal dat je in het begin zenuwachtig wordt van elkaar. Alles is nieuw en je zit vol in het proces van elkaar leren kennen. Een gezonde dosis chemie en verliefdheid is normaal en leuk. Zo probeer je bijvoorbeeld op dates je beste beentje voor te zetten en ben je misschien vrij nerveus voordat je samen een eerste keer een weekendje weg gaat. De vraag is: wanneer slaat het door? Wanneer is die nervositeit eigenlijk een signaal van een onveilig gevoel? Of een teken dat je je niet op je gemak voelt bij iemand? Gezonde zenuwen kunnen namelijk verward worden met angst en een ongezonde aantrekking.
Angst
Lauressa: Wanneer de fladderende vlinders doorslaan in stress, is het niet ondenkbaar dat je een verkeerde date aan de haak hebt geslagen. Zo heb ik mezelf wel eens horen zeggen: ‘Ik denk dat hij wel te vertrouwen is, maar ik moet hem wel goed in de gaten houden’. Achteraf wist ik toen al lang met wat voor een type ik te maken had.
Lauressa: Een teken van angst is piekeren. Als je bijvoorbeeld maar niet kan stoppen met nadenken over wat de ander aan het doen is en of dit wel goed gaat lopen, kan dit een slecht teken zijn. Ook slecht slapen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, rusteloosheid en blijvende extreme zenuwen als je elkaar ziet zijn tekenen dat je je angstig voelt. Je kunt je dan afvragen of deze liefde je angst geeft, in plaats van een fijn gevoel.
Nore: Wat je kunt gebruiken bij het onderscheiden van gewone zenuwen en angst is je intuïtie. Dit ‘stemmetje’ is vaak zacht en we luisteren er helaas niet altijd naar als we head over heels zijn. Het kan echter dat je ergens op de achtergrond voelt dat er iets niet klopt, ondanks dat je niet kan verklaren waarom. Misschien zoek je zelfs redenen om dit intuïtieve gevoel het zwijgen op te leggen. HSP’s hebben vaak een sterke emotionele intuïtie en zijn goed in het oppikken van subtiele emotionele signalen bij zichzelf en de ander. Het is dus goed mogelijk dat je intuïtie wel van zich laat horen.
Liefde op het eerste gezicht een red flag?
Nore: In sommige gevallen kan liefde op het eerste gezicht of snel heel verliefd worden een slecht voorteken zijn. Raar maar waar, bij veel mensen trekt wat ze kennen uit hun jeugd aan in een partner. Wanneer je vroeg in je leven onveiligheid en afwijzing hebt ervaren, kan dit ervoor zorgen dat je onbewust op zoek bent naar een partner die jou ook onveiligheid en afwijzing geeft. Mensen voelen zich namelijk aangetrokken tot wat ze kennen, ongeacht of dit negatief of positief is. Zo kan bij iemand afwijzing en onvoorspelbaarheid bekend en dus ‘veilig’ voelen, terwijl voorspelbaarheid en genegenheid onbekend en dus ‘onveilig’ en verstikkend kan voelen.
Lauressa: Psychologen suggereren daarom dat de ‘spark’ of liefde of het eerste gezicht een trigger kan zijn van een onopgelost jeugdtrauma. Zal het dit keer wel lukken om bevestiging te krijgen van degene die me afwijst? (Spoiler alert: nee). In dit artikel lees je meer over ongezonde relaties. Een plotselinge ‘spark’ en intense verliefdheid kan dus een slecht voorteken zijn. Je kunt bij jezelf nagaan: zou je zeggen dat je een veilige en gezonde jeugd hebt gehad? Is er in jou een onzekerheid die opgelost wil worden? Deze onzekerheid hoeft trouwens niet alleen van je ouders te komen. Andere oorzaken zijn gepest worden, moeite hebben met het maken van vrienden, moeite hebben met het krijgen van een relatie, een nare relatiebreuk, etc.
Nore: Hoogsensitieve mensen kunnen gevoeliger zijn voor (negatieve) ervaringen uit hun jeugd en kunnen daardoor onbewust op zoek zijn naar partners die hen spiegelen aan hun jeugdervaringen. Dit kan leiden tot problematische relaties. Hoogsensitieve mensen zijn echter meestal ook goed in het herkennen van patronen en inzichten over zichzelf omzetten naar positieve veranderingen. Zeker als ze hierin gesteund worden, bijvoorbeeld door andere positieve familie- of vrienden relaties of door een psycholoog of coach.
Iedereen is anders
Lauressa: Belangrijk om te noemen: Plotselinge intense verliefdheid hoeft natuurlijk niet bij voorbaat een slecht teken te zijn! Er zijn genoeg mensen die liefde op het eerste gezicht ervaren en dat dit uitloopt op een succesvolle relatie. Het is goed om te weten dat het verschilt per persoon, of liefde op het eerste gezicht een goed teken is of niet. Het is ook belangrijk om jezelf hierin steeds beter te leren kennen door terug te kijken op vorige dates en/of relaties.
Saai
Nore: Het zou kunnen dat je afgelopen dates / relaties niet het beste in je naar boven haalden en steeds uitliepen op teleurstelling omdat iemand niet goed voor je of niet beschikbaar bleek. Opeens ontmoet je echter iemand die wel regelmatig wilt afspreken, wel jou aan zijn/haar familie en vrienden voorstelt, wel zijn/haar emoties met je deelt, wel bereid is tot een serieuze relatie, etc. Daarnaast kijk je altijd uit naar diegene weer zien, hebben jullie goede gesprekken en is er fijne intimiteit. Alles zou nu toch goed moeten zijn? Waarom voelt het dan soms niet zo?
Nore: Wanneer je dit ervaart kan je referentiekader van wat verliefdheid zou moeten zijn, gebaseerd op vorige ervaringen, je parten spelen. Het op je gemak zijn bij deze persoon, het niet gigantisch nerveus zijn voor een date en het gevoel dat het ‘gewoon goed’ zit, aka een veilig gevoel, kan ‘saai’ aanvoelen naast de (ongezonde) spanning en dolle verliefdheid die je eerder ervaren hebt. Het kan je het gevoel geven van: “Hoort dit wel zo?”, “Vind ik hem/haar wel net zo leuk als ik die andere persoon/personen vond?”.
Ben ik dan wel verliefd?
Lauressa: Ben ik wel verliefd, als ik niet meteen als een blok voor iemand val en geen hap meer door m’n keel krijg? Ik denk dat het de manier is waarop je naar verliefdheid kijkt. Ik denk dat verliefdheid er op verschillende manieren kan zijn. Als je gelooft dat verliefdheid alleen maar er echt is als je zenuwachtig bent, niet kan slapen en nergens anders meer aan kan denken, kan je nog wel eens teleurgesteld worden. Ik denk dat verliefdheid meer is dan dat. Misschien is het wel veel simpeler. Blij worden van iemands aanwezigheid, als je telefoon gaat hopen dat het diegene is, iemand buitenproportioneel interessant vinden, stiekem na het afscheid nemen meteen alweer uitkijken naar de volgende keer dat je elkaar ziet, jezelf betrappen op dat je het vaak over diegene wil hebben. Maar dat alles wel zonder stress, hartkloppingen en juist een kloppend, warm gevoel. Dat zijn in ieder geval voor mij tekenen dat ik op een gezonde manier verliefd ben.
Veiligheid en vriendschap
Lauressa: Het blijkt dat een vriendschap een hele goede basis is voor een relatie. Je hoeft dus niet per se meteen iets romantisch in de ander te zien. Het is belangrijk dat je je veilig bij iemand voelt, dat jullie belangrijke overeenkomsten hebben in hoe je in het leven staat en dat je het leuk vindt elkaar te zien. Schrik niet als ‘spanning’ ontbreekt en gun een goede klik de tijd. Het hoeft niets te worden met deze persoon, maar zo gun je jezelf wel de kans dat het zou kunnen ontstaan. Verliefdheid kan met de tijd komen en zelfs steeds meer worden, ook al komt het misschien nooit in de vorm die je gewend was van een andere keer. Wanneer een relatie gestoeld is op een veilige basis vanuit het begin, is er ruimte voor langdurige ware liefde en dat is iets heel waardevols.
Liefs, Nore & Lauressa